Öğrenen Lider Öğretmen - ÖRAV VAKFI (2. ve 3. gün )

Dün denizin ortasında kalmıştık.Neyse ki bir kaç arkadaşımızın pusulası vardı da evlerimize dönebildik. Yeni gün yeni yüzler umuduyla sınıfa yöneldik. Sınıftan girmeden kapıdaki minik afiş dikkatimi çekti. Afişi görünce dersin renkli geçeceğini düşündüm. Kapıdan içeri girince Muhammed Bey ve Mürşide Hanım bizlere hoş geldiniz dedi. Sıralara yöneldik.Sırların üzerlerinde yeşil


klasörler vardı. Bir çocuğun merakıyla klasörleri incelemeye başladım. Klasörün üzerinde üç başlık vardı:
  • Modül A: İletişim Becerileri
  • Modül B: Sınıf Yönetimi
  • Modül C: Ölçe Değerlendirme 
Sayfaları karıştırdığımda özenle hazırlandığını fark ettim. Klasörlerin yanlarında etiketler vardı bunlarda ne işe yarıyor demeye kalmadı.Bir meslektaşımın yakasında adının yazdığını gördüm. Hemen model almaya başladım :) Bende adımı yazıp yakama yapıştırdım. Bu yıl 1. sınıfı okutacağımı düşündüğümde öğrencilerime uygulayabileceğim bir yöntemdi. Önceki yıllarda çengelli iğneyle kart tutturuyordum pek sağlıklı olmuyordu.Bu yıl etiket sistemini deneyebilirdim.Neyse sınıfımıza dönelim sıraların üzerinde kalem ve silgiler dikkatimi çekti. Hazırlıklar tam gibiydi.  Bu seminerde oturmaya gelmediğimiz açıkça belliydi. :)

Dersimiz kısa tanışmayla başladı. Öncelikli seminerin içeriği başlangıç giriş saatleri üzerinde konuşuldu. Sunum yapacak arkadaşlar 5 e kadar sürer deyince pazarlıklar başladı. Neyse, konumuz etkili iletişim,olumlu ifade, anla yansıt ... derken dersin sonuna geldik. Saatler hızlıca ilerliyordu.

Seminer konumuzda öğrencilerimizle oynayabileceğimiz etkili iletişimi sağlayan oyunlar oynadık. Görecektiniz çok ihtiyacımız varmış:) Gülücükler havada uçuyordu.

Etkinler sürecinde oynadığımız oyunlardan aklımda kalanlar :)
 Dinle-Anlat:(Kulaktan Kulağa)
Sınıftan belirlenen birkaç öğrenci dışarı çıkarılır. Bu öğrencilerden bir tanesi sınıfa çağrılır. Çağrılan öğrenciye kısa bir olay ya da hikaye anlatılır. Bu hikayeyi diğer arkadaşına anlatması istenir. Her öğrenci dinlediği olayı dışarıdan çağrılan arkadaşına anlatması istenir. En son öğrencinin anlatımı ile ilk öğrencinin anlatımı karşılaştırılır.

Ayna Oyunu:
Öğrenciler ikişer olarak eşleştirilir. Bir öğrenci ayna olan öğrenci diğer öğrencinin yaptığı he şeyi yapar. Sonra roller değiştirilir.

Ev sahibi - kiracı:
Çocuklardan üçerli grup olmaları istenir. Bir ebe seçilir. Üçerli olan gruplardan iki kişinin karşılıklı geçerek ellerini avuç içleri açık olarak birbirine dayayarak bir çatı oluşturmaları istenir. Bunlara ev sahibi denir. Üçüncü kişi ise yapılan bu çatının içine iki kişinin arasına girer, böylece kiracı olur. Ebenin ortada durması istenir. Kiracılar yer değişsin denildiğinde ev sahipleri sabit dururken kiracılar ev değişikliği yapar, tüm kiracıların ev değiştirmesi zorunludur. Bu arada ebe kendine ev bulup yerleşmeye çalışır, dışarıda kalan kimse yeni ebe o olur. Ev sahipleri değişsin denilirse bu defa kiracılar sabit durur ev sahipleri yer değiştirerek farklı kimselerle kiracıların üzerine ev olmaya çalışır. Yine kendine eş bulamayıp, ev olamayan dışarıda kaldığı için ebe olur.

Meyve Sepeti:
Oyun bahçede ya da geniş bir alanda oynanır. Her meyve adından 4'er tane bir kağıda yazılır. Karışık olarak zemine koyulur. Öğrencilerin birer meyve seçmesi sağlanır. Bir ya da iki ebe belirlenir. "Portakal" deyince portakallar yer değiştirir. "İncir" deyince üzümler ye değiştirir. "Meyve sepeti" deyince tüm meyveler yer değiştirir. Değiştirme esnasında ebeler boş olan meyveleri kapmaya çalışır.



 Etkinlik Üretiyoruz: Üretmeye çalışıyoruz:)
Verilen malzemelerden oyun aracı üretme etkinliğimizde vardı. Sanırım en çok bu etkinlikte zorlandık.Yorgunluktan mıdır nedir aklımız tutuldu sanki :)
Malzemelerimiz:
2 pinpon topu, 3 plastik bardak, bir parça ip, 2 ataç, 2 adet lastik

Siz olsaydınız ne yapardınız ?

Bizim grubumuz iki bardağın dip kısımlarını birbirine birleştirip avuç içine aldı. Üst kısımdaki bardağa pinpon topu koyuldu. Tek hamlede topu havaya fırlatıp alttaki bardakla yakalamaya çalıştı. Verilen süre içinde en fazla yer değişikliği yapan öğrenci kazandı.Gayet eğlenceliydi.

Diğer grup arkadaşlarımızın da başarılı çalışmaları vardı. Hatta birini resimledim.



Yapılan etkinlikten kareler:



















Seminere bir çok başvuru olmuştu. Kura usulü katılımcılar belirlendi. Geçekten kendimi şanslı hissediyorum. 

 Öneri:

Seminere katılmak isteyip ama katılamayan arkadaşlarımız için seminer içeriklei online izleyebilecekleri adresle mevcut. 
http://www.youtube.com/playlist?list=PLF18DA30EA619767C


1. sınıf okutacak meslektaşlarımız için Yusuf Ziya öğretmenimizin önerileri
http://ekampus.orav.org.tr/blogger/yziyaguldere/home/search?st=uyum+haftas%C4%B1


ÖRAV Bilgi Paylaşımı 
http://ekampus.orav.org.tr/




Reactions

Yorum Gönder

0 Yorumlar